British English Olympics
(BEO)mednarodna jezikovna olimpijada
za mlade (12-16 let)

British English Olympics (BEO)  je mednarodno tekmovanje iz znanja in komunikacijskih veščin, ki poteka dva tedna spomladi v Veliki Britaniji.Tekmovanje odlikuje izjemno mednarodna udeležba in odlična organizacija.  Učenci v starosti  do 16 let prihajajo iz držav, kjer materni jezik ni angleščina.


British English Olympics temelji na vrednotah največjega športnega dogodka na svetu (olimpijske igre) in sledi temeljnim športnim vrednotam, kot so timski duh, strpnost in spoštovanje.
Prispevek RTV Slovenija (oddaja Infodrom) o udeležbi slovenskih osnovnošolcev na olimpijadi.Kaj pridobi učitelj - mentor: • priložnost za strokovno nadgradnjo in pridobivanje kontaktov z učitelji iz celega sveta,
 • brezplačno udeležbo,
 • podporo organizatorja pri vsebinskih  pripravah na tekmovanje,
 • potrdilo o sodelovanju za uveljavitev točk za napredovanje.

Kaj pridobijo učenci: • pred vrstniki iz različnih kultur sveta utrjujejo veščine javnega nastopanja,
 • sklepajo mednarodna prijateljstva in pridobivajo medkulturne kompetence,
 • krepijo sposobnost kritičnega mišljenja,
 • v vlogi ambasadorjev predstavljajo šolo in svojo domovino,
 • obiščejo svetovno znana britanska mesta (London, Oxford, Cambridge itd.).VEČ KOT LE NADGRADNJA JEZIKOVNEGA ZNANJA

Jezikovna olimpijada BEO je več kot zgolj mednarodno tekmovanje v Veliki Britaniji. 

Z udeležbo si učenci pridobijo dragocne  in nepozabne  življenjske izkušnje, ki jim omogočajo, da se samozavestno soočajo z izzivi v današnjem času.
Program obsega: • tekmovalni del (npr.: Mystery Challenge, Debate, Improvisation Challenge, TED Talk Presentation itd.),
 • turistični del (London (3x), Cambridge/Oxford, Brighton/Stratford-upon-Avon ipd.),
 • športno-družabni del (družabne igre, šport, karaoke, disko, International Night, Talent Show ipd.).

Kategorije olimpijade

Učenci nastopajo oziroma tekmujejo v izbranih kategorijah:
 TED govor
(BEO TED Talk Presentation)


Predstavitev države
(BEO Country Spotlight)

Dramska igra
(BEO Drama)
Debata
(BEO Debate)

Improvizacijski izziv
( BEO Improvisaiton Challenge)

Skrivnostna prezentacija
(BEO Mystery Presentation Challenge)

Pevski nastop
(BEO Song Contest)
LOKACIJE OLIMPIJADE (kolidži)BEO  poteka na tradicionalnih angleških kolidžih oziroma po zasebnih  šolah v Angliji.

V času olimpijade  vsak kolidž sprejme pribljižno 250 učencev iz celega sveta (Španija, Kitajska, Mehika, Rusija, Argentina, Italija,  Braziija, Turčija itd.), ki zastopajo svojo šolo in domovino.


V medijih


Video vsebinePrispevek RTV Slovenija (oddaja Infodrom) o udeležbi slovenskih osnovnošolcev na olimpijadi.

BEO, video predstavitev.Obiščite nas na našem Facebook profilu #BEO Slovenija
IZJAVE SODELUJOČIH ŠOL

Sodelovanje na BEO je bila nepozabna in edinstvena izkušnja, ki je obogatila in povezala slovenske predstavnike z vrstniki iz različnih koncev sveta.

Po intenzivnih, s strani organizatorja dobro vodenih priprav, smo se na naše veliko veselje izvrstno odrezali in vsem ostali v spominu po sproščeni energiji, lahkotnosti pri sprejemanju izzivov in ustvarjalnih predstavitvah.

Tekmovanje je zelo dobro zastavljeno. Naloge in izzivi, ki sovpadajo z aktualno, otrokom prijazno tematiko, so zastavljeni na način, ki otroke motivira in spodbuja zdrav tekmovalni duh. Vendar BEO ni zgolj tekmovanje, temveč tudi priložnost za druženje, spoznavanje vrstnikov iz različnih (tudi neevropskih) kultur sveta in nedvomno odskočna deska za višjo samozavest. Vložen trud se je vsekakor poplačal.


Valerija Karba
učiteljica angleščine, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika
Tekmovanje BEO je za vodstvo šole, učence in nas, njihove mentorje, pomenilo prav poseben izziv, saj smo se pri pripravah na tekmovanje srečali z načini pridobivanja novih znanj, ki so drugačni kot klasični. Zavedamo se pomembnosti vseh veščin, spretnosti in znanja, ki pomembno oblikujejo jezikovno samozavest mladega človeka.

Na tem tekmovanju ni šlo zgolj za znanje tujega jezika, saj so imeli učenci priložnost, da učno snov oplemenitijo in uporabijo v praksi. Spoznanje, da lahko s svojim znanjem ustvarjajo nove vsebine, jim je dalo krila in zagon za nadaljnje delo v šoli. Okrepili so svojo samozavest, saj po tej izkušnji bolj verjamejo vase in v svoje sposobnosti. To osebnostno rast so opazili tudi njihovi starši in drugi učitelji.

Zavedanje, da si del ekipe, ki je stopila iz okvirjev in učencem omogočila to dragoceno izkušnjo, je odgovor na vprašanje, ali je bilo vredno. Absolutno!


BEO mentorice, VIZ II OŠ Rogaška Slatina

Vas zanima sodelovanje? Pišite nam.


> POŠLJI